Proicio logo

Ledarskap
    Allmänt
    Bollplank
Projekt
    Allmänt
    Handledning
    Projektkunskap
    Självpl. grupp
    Utvärdering
Säkerhet

   Behavior safety

Utbildning
    Allmänt
    Projektcoach  2009
    Social kompetens
Personlig utveckling
    Allmänt
    Självstudier
    Terapi

Övrigt
    Kontakta Proicio

Personlig utveckling

Vill du utveckla dig själv? Skaffa dig större social kompetens, bättre självförtroende eller något annat som du förknippar med personlig utveckling?

Du kan få viss hjälp via dessa hemsidor.

 • Du kan lära dig bli en bättre lyssnare här.

  Du kan ändra ditt tankemönster genom enkla övningar:

  Jag istället för man.

  Minska ner på ordet man när du pratar. Ibland är det ordet lämpligt, men om du tänker efter så inser du att det egentligen är jag som du borde använda.

 • - Man blir så trött på alla dåliga hemsidor!

  Blir man det? Är det inte så att det är du som blir trött på dessa?

 • - Jag blir så trött på alla dåliga hemsidor!

  Vill inte istället för kan inte.

  På motsvarande sätt som ovan byter du ut orden "Jag kan inte" mot "Jag vill inte".
  Handen på hjärtat, hur ofta är det så att du faktiskt inte kan göra något?
  Om det gällde livet skulle du troligen kunna göra det mesta som du idag säger "Jag kan inte" om. I nio fall av tio handlar det snarare om att du inte har tid eller lust. Du prioriterar annat högre. Du kan egentligen så då är det bättre att du, iallafall för dig själv, säger som det är: Jag vill inte.

  Några till synes enkla förändring av ditt språk som påverkar ditt sätt att tänka på ett utvecklande sätt. Prova ett tag så få du se.

  Positivt tänkande.

  Tänk positivt! När du ligger i sängen och tänker tillbaka på din dag, vad minns du då? Minns du de där sakerna som inte gick så bra, minns du det där du glömde eller sa som inte blev rätt? Vi råkar alla ut för motgångar under en vanlig dag men vi gör också saker som är bra. Är du rättvis mot dig själv om du sätter fokus på de få saker som inte har gått så bra och glömmer allt det som gick bra? Om du kunde göra en objektiv mätning av allt du gör en dag, hur tror du fördelningen mellan saker som gick bra och saker som gick dåligt skulle vara? Troligen är 95 - 99 % bra saker och en försvinnande liten del mindre bra. Tänk på allt du faktiskt klarar av en vanlig dag. Varför är de saker som går bra mindre värda? Det är du som väljer att se det så. Välj att se allt det som går bra istället för de få saker som är mindre bra!

  Det finns bara två "måsten" i livet.

  De enda saker som vi faktiskt "måste" i livet är att dö och att välja. Dö ska vi alla förr eller senare, det är det som är livet. Döden definierar livet genom att vara dess motsats. I övrigt är välja det enda du måste. Kom ihåg att det är du som väljer! Skyll inte på att du måste, tänk på att du väljer. Att välja är någonting aktivt och du har oftast flera valmöjligheter även om det ibland inte känns så.  Åter till startsidan.

  Uppdaterad 04 06 11